zondag 19 april 2015

The "magic" of Marie Kondo, de #Konmari methodeDe meesten van jullie hebben er vast al van gehoord, Marie Kondo, de Japanse opruim celebrity, of opruimgoeroe zoals ze ook wordt genoemd.
Ik lieg echt niet als ik zeg dat ik nog nooit een boek gelezen heb, waarvan ik zo enthousiast werd om het gelijk toe te gaan passen.Belangrijkste les is eigenlijk dat je alléén de dingen houdt die je blij maken, in het engels klinkt het mooier: "keeping the things that spark joy."

Je begint in de volgorde die ze in haar boek omschrijft: eerst kleding, dan boeken, dan paperassen  etc. om uiteindelijk te eindigen met het moeilijkste... Spullen met een verhaal en foto's (gelukkig ben ik daar nog niet, want daar zie ik best tegen op) 


Ook ruim je niet op per kamer of kast, maar per catagorie, dus je verzamelt bijvoorbeeld ál je boeken en tijdschriften, gooit ze allemaal op de grond op één centrale plaats, laat ze allemaal door je handen gaan en houdt dan alleen het gene wat "joy sparkt" 


Per catagorie  laat je al je spullen, maar dan ook ál je spullen door je handen gaan en beslist dan of je het houd  of je neemt afscheid.
Ja echt, je neemt afscheid, Want ok, ze is voor ons nuchtere Hollanders misschien ook wel een beetje "gek" want ze verwacht namelijk wel dat je je spullen bedankt wat ze voor je hebben gedaan.
Maar hey, ik ben écht enthousiast, dus waarom niet mijn favoriete spijkerbroek die nu echt wel zijn dienst heeft bewezen een dankjewel knuffel geven alvorens hij in "de zak van Max" gaat. Van tevoren moet je heel gedetailleerd je ideale lifestyle omschrijven, zodat je weet waar je einddoel en dus je focus moet liggen.


Ik kom er langzaamaan achter dat ik veel dingen hield omdat ik er ooit heel blij mee was geweest of omdat ik het bijvoorbeeld van iemand had gekregen. Wat voor mij echt wel een eye opener was is om te beseffen dat het ok is, je was ooit heel blij en misschien zelfs alleen toen je het kreeg, dan is dat het doel geweest van dat item en is het ok om het nu weg te doen.

Je pakt dus echt heel je huis aan en pakt hier max 6 maanden voor.
Ook geeft ze handvaten hoe je de dingen gaat opbergen en dat zijn ook echte eye openers. (Voor mij in ieder geval)  Wat ik nu bijvoorbeeld ben gaan doen is mijn kleding "rechtop" opbergen, je maakt er als het ware "rolletjes" van die rechtop blijven staan, ideaal in een lade dus! Super overzichtelijk en ruimtebesparend.Het opruimen is ook echt wel nodig bij mij hoor, het huis was stiekem echt een beetje dichtgeslibt. Ik dacht bij alles: "dat kan ik nog wel gebruiken voor een stylingklus" en aangezien ik vooral het eerste startjaar van Verknocht weinig te besteden had, kreeg ik van iedereen wel wat, ging ik een soort van "hamsteren" en liep het een beetje uit de hand....

Vorige week vertrok ik met een  auto vol "troep" naar de stort en ook de containers van het leger des heils zijn rijkelijk gevuld en dan heb ik het nog niet gehad over de enorme hoeveelheid spullen die klaar staat om op Koningsdag op de vrijmarkt te verkopen!

Op FaceBook, Twitter en Instagram zag ik dat het op veel van mijn vrienden en volgers aanstekelijk werkte en ik vond het tijd om mijn enthousiasme op mijn blog te delen.

Mensen die hun huis willen verkopen raad ik dit boek ook aan, een opgeruimd huis is immers "rule number one" voor je verkooppresentatie en ja, kijkers trekken ook kasten open, dus ook daar wil je het op orde hebben! Bijkomend voordeel is dat je straks veel fijner verhuist en minder werk hebt!....maar zeker óók de mensen (zoals ik) die al weer een tijdje in hun huis wonen en de nodige spullen in huis hebben gehaald, (ik denk 99% van ons) zullen heel veel aan dit boek hebben, vandaar dat het boek ook echt een bestseller is en wat mij betreft dus ook terecht!

Kleding, boeken en paperassen heb ik al gedaan en vandaag heb ik al mijn woonaccessoires gedaan, dit was niet echt moeilijk, want ik wéét hierbij heel goed wat me blij maakt, maar toch ook heb ik hiervan twee volle dozen weggedaan!

Ik ben er nog niet, maar dat vind ik ook niet erg, want het gaat steeds gemakkelijker en dat is nodig voor het laatste en moeilijkste onderdeel en daarbij voelt het nu nog veel te goed om er mee bezig te zijn.
Marie noemt het "het opruim festival" en met het schaamrood op de kaken geef ik hierbij toe dat het voor mij ook echt zo voelt. Het is heerlijk!Fijne zondagavond nog allemaal en als jullie ook bezig zijn of gaan starten, keep me posted!
Ook ben ik heel benieuwd naar alle ervaringen, ook diegenen die al een poosje klaar zijn..... ja, ik zag de hashtag #Konmaritunnel al voorbijkomen, wist niet wat het was, maar dat is schijnbaar de "flow" waarin ik nu zelf ook zit, haha.... (soort verslaving zegmaar....)

Oh ja, wil je het boek aanschaffen? Het ligt in alle boekhandels, in het nederlands heet het : Opgeruimd van Marie Kondo, het kost €18,95

Zie hier een kort filmpje van Marie over haar boek.

Ook erg leuk om eens te zoeken op #Konmari en #Mariekondo


Liefs Marit

4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's! Dit zijn echt materialen waar ik gek op ben. Ik zou dit zo thuis doorvoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie Nordic invloeden op de foto's! Met een mooi licht interieur heb je altijd de beste mogelijkheden om met kleur/licht te spelen. Dit geeft namelijk altijd de maximale vrijheid in het creëren van een fris huis !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De invloeden zien er inderdaad erg Japans uit. Ik geloof dat een mix met ietswat verduisterende rolgordijnen een mooi effect zou creëren voor een woonkamer zoals deze.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke interieur ideeën. Doet me gelijk denken ook aan de Wood Washi gordijnen, ook zo typisch Japans:)

  BeantwoordenVerwijderen

Heb je vragen of wil je reageren, laat hier je reactie achter: